tuinaanleg siergazon Jan Joris TuinArchitectuurtuinaanleg gazons Jan Joris TuinArchitectuurtuinaanleg schaduwgazon Jan Joris TuinArchitectuurtuinaanleg sportgazon Jan Joris TuinArchitectuurtuinaanleg gazons Jan Joris TuinArchitectuur

gazons

Een mooie gazon aanleggen is echt vakwerk. De kunst zit hem in de bodemverbetering en de grondbewerkingen, gecombineerd met vakkundig nivelleren en aandrukken van de grond. De weersomstandigheden moeten goed zijn om de grond te kunnen bewerken. De juiste voorraadbemesting, voldoende organische stof in de grond, een neutrale pH en goed drainerend vermogen zijn cruciaal voor een blijvend groen resultaat.

Van voorjaar tot najaar kunnen we graszoden plaatsen. Uw tuin ziet er meteen ‘af’ uit en na 2 tot 3 weken kunnen de kinderen al op het gras spelen. Graszoden kunnen enkel geplaatst worden waar er voldoende licht is. Onder bomen kan het gras na aanleg snel mager komen te staan.

In de maand september kunnen we, bij goede weersomstandigheden, ook gras zaaien. Er kan gekozen worden voor fijne siergazon, speel- of sportgazon of schaduwgazon. Inzaaien is vooral voor grote oppervlakken aan te raden omdat het merkelijk goedkoper is. In geval van inzaai van gazon, voeren wij de 1ste maaibeurt uit. Houdt er wel rekening mee dat er mogelijk (veel) onkruid kan opkomen en dat bladafval systematisch verwijderd dient te worden.

tuinaanleg bloemenweide Jan Joris TuinArchitectuurtuinaanleg bloemenweide Jan Joris TuinArchitectuurtuinaanleg bloemenweide Jan Joris TuinArchitectuurtuinaanleg bloemenweide Jan Joris TuinArchitectuur

bloemenweides

Een bloeiende bloemenweide is een interessante en onderhoudsvriendelijke oplossing voor een grote tuin. Het dient maar 1 tot 2 keer per jaar gemaaid te worden. Jaarlijks wordt er best wat extra bloemenzaad ingezaaid om het fleurige effect te behouden. Een bloemenweide is een dynamisch, natuurlijk element dat de hele tuin doet opfleuren. Er staat altijd wel iets in bloei vanaf het voorjaar tot de eerste vorst in het najaar. De biodiversiteit die een bloemenweide met zich meebrengt, zorgt voor natuurlijke vijanden van vele insecten en mijten die uw tuinplanten kunnen belagen. Voor elk type grond zijn er aangepaste bloemenmengelingen. Er kan gekozen worden voor eenjarige akkerbloemen of voor doorlevende soorten. Een mooi alternatief voor een traditioneel gazon is een grasveld met een combinatie van wilde bloemen die natuurlijk voorkomen in grassen, zoals boterbloemen, klavers of madeliefjes. Je kan een tijdelijke bloemenweide ook laten inzaaien als bodemverbeteraar.